Kaşık Dökmesi Tarifi

Köy Ekmeği Tarifi

 

Özellikle pandemi nedeniyle insanlar kendi temel gıdalarını kendileri yapmaya başladı. Bunlardan birisi de ekmektir. Sizlere vereceğimiz köy ekmeği tarifi ile oldukça lezzetli ekmekler hazırlayabilirsiniz.

Ekmek, temel ihtiyaçlarımız arasında yer alan bir besindir. Un, su ve maya ile yapılan ekmeği sağlıklı ortamda evde kolayca yapabilirsiniz. Genelde fırından aldığınız ekmeklere son vererek hem aile bütçesine katkı sağlamış olur hem deköy ekmeği tarifi sayesinde daha lezzetli ekmekler hazırlamış olursunuz. Kahvaltıların ve sofraların vazgeçilmez lezzeti olan ekmek, kültürümüzün de en önemli yiyecekleri arasındadır. Fırında kolay olarak yapılabilen ekmeğimizin yapımı taze, günlük, güvenilir ve sağlıklı gıdalar tüketmek isteyenler için olmazsa olmazdır. Vereceğimiz tarif ile sizler de bu enfes ekmeği yapabilirsiniz.

Gelin bu eşsiz tarife hep birlikte bakalım.

 Malzemeler

 

·        2 su bardağı ılık su

·        1,5 tatlı kaşığı tuz

·        6 su bardağı un

·        1 yemek kaşığı kuru maya

·        1 yemek kaşığı şeker

 

Üzeri İçin

 

·        1 yemek kaşığı yoğurt

 Yapılışı

 

Ø Ilık su, şeker ve mayayı bir kaba alın ve karıştırın. Köpük köpük olunca mayaya gelmiş demektir,

Ø Unu leğene koyun ve ortasına havuz açın. Tuz ekleyin,

Ø Havuzun ortasına mayalı suyu dökün. Önce çatal ile karıştırın ki hemen ele yapışmasın,

Ø Ardından hamuru küçük dokunuşlarla yoğurun,

Ø Katı ise su ekleyin, yumuşak ise un ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur elde edin,

Ø Leğenin kapağını kapatın ve hamuru mayalanmaya bırakın,

Ø En az 1 saat dinlendirin. Hamur iki katına çıkacak bu sayede,

Ø Ellerinizi unlayın. Mayaya gelen hamuru alın ve şekil verin,

Ø Yağlanmış ve unlanmış tepsiye ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyun,

Ø Ortasına bıçakla kesik atın. Yarım saat kadar tepside dinlendirin,

Ø Üzerine yoğurt sürün ve fırına verin. Kızarıncaya kadar kontrollü bir şekilde pişirin,

Ø Piştikten sonra fırından çıkarın. Üzerine hafif su serpin ve bez örtün,

Ø 1 saat kadar dinlendirin ve soğumaya bırakın,

Ø Soğuduktan sonra dilimleyin,

Ø Ve işte köy ekmeği tarifiniz hazır.

 Püf Noktaları

 Ekmeğin hamurunu oluşturan hamuru hazırlarken yoğurma, dinlendirme ve pişirme adımlarını eksiksiz uygulamak, ekmeğin tam kıvamında olmasını sağlayacaktır.

Yorumlar