Kaşık Dökmesi Tarifi

Hatay Usulü Tavuk Tantuni Tarifi

 


Çıkış noktası Mersin olan, sokak yemeklerinin vazgeçilmez tadı olan tantuni, muhteşem baharatları ve özel sosuyla son derece lezzetli bir yiyecektir. İlk zamanlarda ortaya çıktığı il olan Mersin’de yalnızca tezgahlarda seyyar olarak satılan tantuni, bugün tüm Türkiye genelinde bilinen bir lezzettir. Tantuni adının, bu yiyecek ilk ortaya çıktığı günlerde, tepside yapılırken tan tun seslerinin çıkmasından dolayı tercih edildiği rivayet edilir. Ortaya çıktığı günden bu yana sıklıkla tercih edilen ve doyurucu bir yiyecek olan tantuni, tavuk yahut kıymadan yapılabilir. Hatay usulü tavuk tantuni tarifini dilediğiniz içecekle beraber tüketip bu lezzetin tadını çıkarabilir, sofralarınızı süsleyebilirsiniz. Dürüm olarak yiyebileceğiniz, özel sosuyla lezzetli bir kıvama sahip olan bu tarifi evinizde kolayca yapabilirsiniz.

Malzemeler

·        500 gram tavuk göğsü

·        Zeytinyağı

·        Karabiber

·        Kimyon

·        Kırmızı toz biber

·        Lavaş Ekmeği (kendiniz yapabilir ya da fırından alabilirsiniz)

İç Malzemesi İçin

·        2 tane kuru soğan

·        Maydonoz

·        2 tane domates

 

Özel Sosu İçin

·        1 yemek kaşığı domates salçası

·        1 yemek kaşığı acı biber salçası

·        Yarım çay bardağı sıvı yağ

·        1 bardak su

·        1 diş sarımsak

·        Karabiber

·        Tuz

Yapılışı

·        Özel Hatay sosunu hazırlamak için ezilmiş sarımsak ve yağı bir tavada kavurun.

·        Domates ve biber salçalarını kontrollü bir şekilde ekleyin. Salçaların kokusu çıkana kadar kavurun.

·        Kavurmuş olduğunuz salça ve sarımsakların üzerine bir bardak suyu ve baharatları ekledikten sonra yaklaşık on dakika kaynatın ve altını kapatın.

·        Tantuniyi yapmak için tavukları küp şeklinde doğrayın.

·        Tavuk etlerini bir tencerenin içine koyun ve üstü batacak şekilde su koyarak haşlamaya bırakın.

·        Tavuk etlerinin haşlandığı esnada, soğanları piyazlık olacak şekilde doğrayın. Maydonoz ve soğanı  bir tabağın içerisinde üzerine tuz ekleyerek karıştırın.

·        Domatesleri de küp küp doğrayıp ayrı bir tabağın içerisine koyun.

·        Haşlamış olduğunuz tavukları suyunu süzdükten sonra bir kenarda dinlenmeye bırakın. Bu esnada tantuni yapacağınız tavayı ısıtın, üzerine yağı ekleyip baharatlarla birlikte kızdırın. Yağın üzerine baharatları eklediğinizde tantuninin daha lezzetli bir tada sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

·        Yağ ve baharat karışımının üzerine haşlanmış tavukları ilave edin ve kavurmaya başlayın.

·        Lavaşları hazırlayın ve tantuni tavasında kavurduğunuz karışımın üzerine bir kez bastırın.

·        Lavaşı serin, üzerine domates, soğan ve maydonoz karışımını dizin. Üzerine tantuniyi koyduktan sonra hazırlamış olduğunuz sosu üzerinde gezdirin. Dürüm yaparak servis edin.

Hatay usulü tavuk tantuni tarifi'niz hazır. Afiyetle yiyebilirsiniz. 

Mantarlı tavuk tarifleride son dönemde aranan tarifler arasındadır. Körili Mantarlı Tavuk Tarifi sayfamızdan bu tarifi inceleyebilir, ve farklı fikirler edinebilirsiniz.

Yorumlar