Kaşık Dökmesi Tarifi

Çiğirtme ( Pişi ) Tarifi

 


Çiğirtme diğer adıyla pişi Orta Asya, Idel-Ural, Orta Doğu ve Moğolistan mutfaklarında karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde çiğirtme her yörede farklı isimle sofralarda yer alan bir lezzettir. Her yörenin kendine özgü çeşitli pişi ve hamur kızartmaları bulunmaktadır. Anadolu’da özellikle çiğirtme arife günü yapılarak çevreye dağıtılmaktadır.

 

MALZEMELER

 

·        3 su bardağı ılık süt

·        1 paket instant (kuru) maya

·        1 yemek kaşığı tuz

·        1 yemek kaşığı şeker

·        1 paket kabartma tozu

·        Aldığı kadar un

 

 

İç harcı için:

 

·        Peynir

·        Sucuk

Ya da iç harç olmadan tüketilebilir.

 

 

YAPILIŞI

 

·        İlk olarak ılık sütümüzü derin bir kabın içine alıyoruz.

·        İnstant (kuru) mayamızı içine ekleyip karışmasını sağlıyoruz.

·        1 yemek kaşığı tuz ve şekeri de ekliyoruz

·        Bir bardak unu eleyerek karışıma ekliyoruz ve pürüzsüz kıvam almasını sağlıyoruz.

·        Daha sonra kalan diğer unu da bu şekilde ekliyoruz.

·        Hamurumuz yumuşak bir kıvam alana kadar yoğuruyoruz.

·        Kıvam alabilmesi için hamurumuza birkaç damla sıvıyağ ekliyoruz.

·        Üzerini bir bez ile kapattığımız hamurumuzu 1 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz.

·        Hamur hazır hale geldikten sonra yağımızı tavada kızdırıyoruz.

·        Orta boy bezeler elde ettiğimiz hamurumuzu düzleştirerek kızgın yağın içine bırakıyoruz.

·        İki taraflı kızarttığımız çiğirtmemizi sıcak bir şekilde servis yapıyoruz.

 

 

PÜF NOKTASI:

 

·        Eğer içi dolgun bir çiğirtme yemek istiyorsanız buraya dikkat edelim. Pişi içinin dolgun olmasını istiyorsanız hamurunu açarken en az 2-3 ml kadar biraz kalın bırakmalısınız. Bu sayede hamur incelip sönmeyecek, içi dolgun bir lezzet elde edebileceksiniz.

Yorumlar