Kaşık Dökmesi Tarifi

Ispanaklı Kıymalı Çıtır Kol Böreği


 

Mutfağımızın vazgeçilmezibir çok lezzetli yemek olmasına rağmen nefis mi nefis böreklerimizin yeri bizler için her zaman başkadır. Böreklerimiz içine katılan malzemelere göre; kıymalı, ıspanaklı, patatesli, patlıcanlı, kabaklı, peynirli, kavurmalı, tavuklu gibi çeşitlere ayrılır. Ayrıca böreklerimiz yapı ve şekillerine göre; su böreği, kol böreği, puf böreği, kalem böreği, fincan böreği, burma börek, ince börek, paçanga böreği, muska böreği sigara böreği vb. şekilde isimlendirilmişlerdir. “Börek” kelimesinin nereden geldiği ve dolayısıyla böreğin tarihinin hangi yüz yıllara dayandığı da aklımızda soru işareti oluşturan önemli bir konu. Yazılmış neredeyse hiçbir Türkçe sözlükte “börek” sözcüğünün kökeni belirtilememiştir. Kimilerine göre Türkçe “burmak” ifadesinden geldiği söylense de bu görüş sağlam kanıtlarla desteklenememiştir. “Börek” kelimesi ilk olarak 1312 yılında Kahire’de yazılan Kıpçakça-Arapça sözlükte yer almıştır. Tarihinin de bu yüz yıllara dayandığı tahmin edilmektedir. Yazılanlardan da anlaşılacağı üzere böreğimizin tarihi oldukça uzun bir geçmişe dayanmaktadır. Hiç şüphesiz börek çeşitlerimizin en güzel ve en iştah açıcı türlerinden birisi de kol böreğidir. Hadi gelin sizlerle Ispanaklı Kıymalı Çıtır Kol Böreği tarifi ni öğrenelim.

Malzemeler

·         Yarım kilogram yağlı dana kıyma

·         1 Kilogram ıspanak

·         6 Tane yufka

·         2 Tane kuru soğan

·         Yarım çay bardağı süt

·         Yarım çay bardağı sıvı yağ

·         1 Tane yumurta

·         Birer çay kaşığı karabiber, kimyon, tuz, pul biber

·         Susam ve çörek otu (İsteğe bağlı)

Yapılışı

·         Ispanakları iyice yıkayıp ayıkladıktan sonra irice doğrayıp üzerine bir tutam tuz ekleyip güzelce ovuyoruz. Suyunu sıktıktan sonra bekletiyoruz.

·         Kuru soğanlarımızı ince bir şekilde doğrayıp hafif kavuruyoruz.

·         Kıymayı da ilave edip iyice kavuruyoruz.

·         Baharatları ekleyip ıspanakları ilave ediyoruz.

·         İyice karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz

·         Bir yufkayı yarıya bölüp tezgâha açıyoruz ve süt ve yumurta ile yapmış olduğumuz sosu sürüyoruz. Sonrasında harcı yufkaya şerit şeklinde yerleştiriyoruz ve ince rulo haline getiriyoruz.

·         Bütün yufkalara aynı işlemi yapıyoruz. Ruloları tepsinin ortasından başlayarak girdap şeklinde yerleştiriyoruz.

·         Tepsi dolduktan sonra kalan sosu üzerinde gezdiriyoruz.

·         180° C ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat iyice kızarana kadar pişiriyoruz.

Nefis mi nefis IspanaklıKıymalı Çıtır Kol Böreği tarifi niz hazır. Sevdiklerinizle afiyetle yiyebilirsiniz.

Yorumlar