Kaşık Dökmesi Tarifi

İmam Bayıldı Tarifi

 

İmam bayıldı, karnıyarık ile en çok karıştırılan yemeklerimizden bir tanesi. Hemen hemen her şeyi aynı olan bu iki yemeği ayıran en önemli detay ise karnıyarık yemeğinin kıymalı ve sıcak bir yemek olmasıdır. İmam bayıldı tarifi ise genellikle etsiz hazırlanır ve ılık veya soğuk tüketilmektedir. Yaz aylarında soğuk olarak yanında cacık, yoğurt gibi aperatiflerle de çok yakışan imam bayıldı tarifini yapması biraz zahmetli bir yemek olsa da fazla malzeme gerektirmeden herkesin yapabileceği bir yemek tarifi seçeneğidir.

Malzemeler

·        5 adet imam bayıldı yapmaya uygun patlıcan

·        2 tane büyük boy kuru soğan

·        3 tane yeşil sivri biber

·        3 tane orta boy domates

·        7 diş sarımsak

·        Birkaç tutam maydanoz

·        Sıvı yağ

·        1 yemek kaşığı salça

·        Karabiber

·        Pul biber

·        Tuz

Yapılışı

Ø  Patlıcanları alacalı olacak şekilde soyun ve derin bir kabın içinde tuzlu suda en az 20 dakika kadar bekletin.

Ø  20 dakika sonra patlıcanları kurulayın ve sıvı yağda kızartın.

Ø  Kızaran patlıcanları havlu kâğıt serilmiş bir kabın içine alarak fazla yağın süzülmesini sağlayın.

Ø  İmam bayıldı tarifinin iç harcı için soğanları piyazlık şeklinde doğrayın ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ dökülmüş tencereye alıp kavurun.

Ø  5 dakika kavrulan soğana küçük küçük doğradığınız biberleri, sarımsakları ekleyin ve biraz daha kavurmaya devam edin.

Ø  Karışıma baharatları ve domatesleri de ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun.

Ø  Son olarak ince ince kıydığınız maydanozları da ekleyin ve ocaktan alın.

Ø  Fırın kabının içine patlıcanları yerleştirip her birini boydan kesin.

Ø  İçlerine hazırladığınız harcı doldurun ve kalan domatesli suyu fırın kabının üzerine gezdirin.

Ø  Sulandırılmış az salçalı sos hazırlayın ve yemeğin üzerine gezdirip üzerine dilimlenmiş küçük domates yerleştirin.

Ø  Tüm malzemeler pişmiş olduğundan 190 derece ısıtılmış fırında sadece kızarana kadar pişirin.

Püf Noktaları

Yemeğin en önemli püf noktası patlıcanların tuzlu suda bekletilmesidir. Aksi halde acımsı bir tadı olacak ve yemek de lezzetsiz olacaktır. Kızaran patlıcanların havlu peçete ile yağının alınması aşamasına da mutlaka özen göstermelisiniz. Aksi halde yemeğiniz çok yağlı olacaktır.

Yorumlar