Kaşık Dökmesi Tarifi

İçi Dolgulu İrmik Tatlısı Tarifi

 


Tatlı tariflerinde sık sık kullanılan irmik, hem az maliyetli hem de oldukça lezzetli bir malzemedir. Farklı damak lezzetlerine hitap edecek içi dolgulu irmik tatlısı tarifi ile sizlerle birlikteyiz.

 

İrmikli tatlılar arasında sütlüsü de var, şerbetlisi de var. buğdayın öğütülüp elenmesiyle elde edilen irmik, tatlılara en çok yakışan malzemelerden birisidir. Yüksek oranda lif içeren irmik, uzun süre tokluk hissi verdiği için diyet listelerinde de tercih edilir. B ve E vitamini açısından zengin olan irmik, hazımı kolaylaştırırken kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı olur. Hazırlanması zahmet gerektirmeyen, şık sunumlu ve oldukça lezzetli içi dolgulu irmik tatlısı tarifi mutfaklarınızdaki yeri alacaktır.

 Gelin bu eşsiz tarife hep birlikte bakalım.


Malzemeler

 

Şerbeti İçin

 

·        3 su bardağı şeker

·        3 su bardağı su

·        2-3 damla limon suyu

 

Hamuru İçin

 

·        200 gram tereyağı

·        1 adet yumurta

·        3 yemek kaşığı irmik

·        1 paket vanilya

·        1 paket kabartma tozu

·        Yarım çay bardağı sıvı yağ

·        Yarım çay bardağı şeker

·        4 su bardağı un

 

İç Harcı İçin

 

·        1  su bardağı ceviz içi

·        1 yemek kaşığı şeker

·        1 yemek kaşığı tarçın

 

Üzeri İçin

 

·        İrmik

·        Toz Antep fıstığı

 

Yapılışı

 

Ø  İlk olarak tatlının şerbetini hazırlayın. Bunun için ocağa aldığınız tencereye şeker ve suyu ekleyin. Şekerin kolay erimesi için kaşıkla karıştırın ve kaynamaya bırakın,

Ø  15 dakika kaynayan şerbete limon suyunu ekleyin ve ocağı kapatın, bir kenarda bekletin,

Ø  Hamuru için uygun bir yoğurma kabına tereyağı, yumurta, irmik, vanilya, kabartma tozu, sıvı yağ, toz şeker ve unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor bunun için unu kontrollü eklemekte fayda var,

Ø  Hamurunuz hazır olduktan sonra tezgaha bir parça streç film serin. Hamurunuzdan da bir parça alarak streçin üzerine yerleştirin,

Ø  Ardından hamurunuzun üzerini tekrar streç parçası ile kapatın.  Merdane yardımı ile hamuru yavaş yavaş açın,

Ø  Hamurunuzu istediğiniz boyutta açtıktan sonra üzerinden streçi alın ve hamur kesici veya bıçak yardımı ile kenarlarını düzeltin,

Ø  İç harcı için uygun bir kaseye ceviz içini, şekeri ve tarçını karıştırın,

Ø  Hazırladığınız iç harcından 2-3 kaşık kadarını hamurunuzun ortasına yerleştirin,

Ø  Alttaki streçten tutun ve yuvarlayarak hamurunuzu rulo şeklinde kapatın,

Ø  Rulonun üzerine ve streçe bolca irmik serptikten sonra streç ile rulonuzu tekrar yuvarlayın ve irmiğin hamurun her yerine gelmesini sağlayın,

Ø  Son olarak streçinizi açın ve hamurunuzu verev şeklinde keserek pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsinize alın,

Ø  Tüm malzemeleriniz bitene kadar bu işlemleri sırası ile tekrarlayın. Bu ölçülerle yaklaşık 30 adet tatlı elde edebilirsiniz,

Ø  Hazırladığınız tatlılarınızı önceden ısıttığınız 175 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın,

Ø  Fırından aldığınız tatlılarınızı daha sıkı olacak şekilde küçük bir kaba aktarın,

Ø  Soğumuş şerbeti tatlılarınızın üzerine gezdirerek bir kaç saat kadar dinlenmeye bırakın,

Ø  Dinlenen ve şerbetini de güzelce çeken tatlılarınız servise hazır,

Ø  Ve işte içi dolgulu irmik tatlısı tarifiniz hazır.

 

Püf Noktaları

 Tarife harfiyen uyarak malzemeleri çok dikkatli bir şekilde karıştırın.

Yorumlar