Kaşık Dökmesi Tarifi

Hira Tatlısı Tarifi

 


Tokat mutfağının irmikli tatlısı bugünlerde farklı yörelerde de oldukça beğenilen bir lezzet olmuştur. Son dönemlerin en meşhur tatlılarından olan Hira tatlısı yapımı oldukça kolay ve lezzetli bir tatlıdır. Hira tatlısında en önemli nokta şerbetin kaynatılmaması ve tatlı sıcakken dökülmesidir. Tatlı tarifleri arasında Görüntüsü ve lezzeti ile tadı damaklarda kalan bu farklı lezzetin nasıl yapıldığına hep birlikte bakalım. İşte nefis tadı ile Hira tatlısı tarifi..

 

MALZEMELER

 

·        Yarım su bardağı yoğurt

·        Yarım su bardağı sıvıyağ

·        1 yumurta

·        1 su bardağı un

·        1 su bardağı irmik

·        1 paket vanilya

·        1 paket kabartma tozu

 

Bulamak İçin:

·        İrmik

 

Şerbeti İçin:

 

·        2 su bardağı su

·        2 su bardağı şeker

 

Yapılışı:

 

·        Derin bir kap içine sıvıyağ, yoğurt, yumurta ekleyelim ve karıştıralım.

·        Daha sonra irmik, un, vanilya, kabartma tozu ekleyerek yoğuralım.

·        Karışımdan ele çok fazla yapışmayacak yumuşak bir kıvam elde edelim.

·        Hamuru elde ettikten sonra şeker ve suyu küçük bir tencerede karıştırıp kaynamadan kapatmak üzere ocağa alıyoruz.

·        Hamurumuzu küçük bezelere ayırarak yuvarlak şekil veriyoruz.

·        Şeklini verdiğimiz bezeleri tamamen irmiğe bulayıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize diziyoruz.

·        Tepsiye dizdiğimiz tatlılarımızı 200 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dk kadar pişiriyoruz.

·        Üzeri kızardıktan sonra fırından alıyoruz. Soğuk şerbeti sıcak olan tatlımızın üzerine döküyoruz.

·        Hira tatlımızı en az iki saat veya bir gece buzdolabında bekleterek servis ediyoruz.

 

 

Hira Tatlısı Püf Noktası

 

·        Malzemeler iyice harmanlanıp yoğrulmalıdır.

·        Bütün malzemeler oda ısısında kullanılmalıdır.

·        Tatlı hafif pembeleşinceye kadar pişirilmelidir.

·        En önemli püf nokta sıcak hira tatlının üzerine soğuk şerbet dökülmesidir.

Yorumlar