- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yapması 15-20 dakika kadar sürse
oldukça zahmetli birçok adımdan geçerek hazırlanan falafel, Lübnan köftesi
olarak da bilinir. Lübnan mutfağından ülkemize ulaşan ve çok sevilen falafel tarifini tam malzeme ile uyguladığınızda leziz bir aperatif ortaya
çıkarabilirsiniz.
Falafel tarifi genellikle akşam yemeği menülerinde ara sıcak
kategorisinde tercih edilir ama dilerseniz gün içinde atıştırmalık olarak da
tercih edebilirsiniz. İçinde kilo vermeye neden olabilecek gibi malzemeler
olmadığından aşırıya kaçmadan sağlıklı beslenme yaptığınız dönemlerde de tercih
edebilirsiniz.
Malzemeler
·
2 su bardağı kadar haşlanmış nohut
·
3 diş sarımsak
·
1 tane orta boylarda kuru soğan
·
1 yumurta
·
2 çorba kaşığı un
·
Birkaç tutam maydanoz
·
1 tatlı kaşığı karabiber
·
1 tatlı kaşığı kimyon
·
1 çorba kaşığı taze kişniş
·
Yarım tatlı kaşığı tuz
·
Sıvı yağ
Yapılışı
Ø Falafel
için hazırlanan nohutların fazlaca haşlanmış olmasında fayda var. Püre haline
getirilmesi böylece daha kolay olacaktır.
Ø Haşlanmış
nohudu, sarımsak ve soğanı rondonun içine atarak yoğrulacak kadar inceltin.
Üzerine maydanozları da ekleyerek birkaç kez daha rondoda çevirin.
Ø Karışımı
yoğurma işlemini rahatça yapabileceğiniz derin bir kabın içine alın.
Ø Üzerine
yumurta, kimyon, tuz, karabiber ve kişnişi ekleyerek iyice yoğurun. Taze kişniş
bulmakta zorlanırsanız baharat formunda satılan toz halindeki kişnişten de
kullanabilirsiniz.
Ø Hazırlanan
karışımı 1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar
koparıp yuvarlak biçimde hazırlanır.
Ø Pişirme aşamasında
sıvı yağ kızdırılır ve falafel topları içine atılarak kızartılır. Eğer daha
hafif olmasını istiyorsanız 180 derece ısıtılmış fırında, fırın tepsisine
dizerek de pişirebilirsiniz.
Ø Falafeli
tek başına yiyebileceğiniz gibi isterseniz lavaş ekmeği ve yeşillik ile servis
edebilirsiniz. Yoğurtla da çok yakışan falafeli özellikle diyet sürecindeyseniz
yoğurtla tüketebilirsiniz.
Püf Noktalar
Falafel tarifine damak tadınıza uyuyorsa maydanoz yanında az
miktarda dereotu da ekleyebilirsiniz. Fırında pişirme tercih edecekseniz
falafel karışımına az miktarda sıvı yağ ekleyerek yoğurmanızda falafelin kuru
olmasını engelleyecektir. Tam anlamıyla bir protein deposu olsa da olması
gerekenden fazla tüketildiğinde nohudun glisemik indeksinin yüksek olmasına
bağlı olarak kilo almaya neden olabilir.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder