Kaşık Dökmesi Tarifi

Falafel Tarifi

 


Yapması 15-20 dakika kadar sürse oldukça zahmetli birçok adımdan geçerek hazırlanan falafel, Lübnan köftesi olarak da bilinir. Lübnan mutfağından ülkemize ulaşan ve çok sevilen falafel tarifini tam malzeme ile uyguladığınızda leziz bir aperatif ortaya çıkarabilirsiniz.

Falafel tarifi genellikle akşam yemeği menülerinde ara sıcak kategorisinde tercih edilir ama dilerseniz gün içinde atıştırmalık olarak da tercih edebilirsiniz. İçinde kilo vermeye neden olabilecek gibi malzemeler olmadığından aşırıya kaçmadan sağlıklı beslenme yaptığınız dönemlerde de tercih edebilirsiniz.

Malzemeler

·        2 su bardağı kadar haşlanmış nohut

·        3 diş sarımsak

·        1 tane orta boylarda kuru soğan

·        1 yumurta

·        2 çorba kaşığı un

·        Birkaç tutam maydanoz

·        1 tatlı kaşığı karabiber

·        1 tatlı kaşığı kimyon

·        1 çorba kaşığı taze kişniş

·        Yarım tatlı kaşığı tuz

·        Sıvı yağ

Yapılışı

Ø  Falafel için hazırlanan nohutların fazlaca haşlanmış olmasında fayda var. Püre haline getirilmesi böylece daha kolay olacaktır.

Ø  Haşlanmış nohudu, sarımsak ve soğanı rondonun içine atarak yoğrulacak kadar inceltin. Üzerine maydanozları da ekleyerek birkaç kez daha rondoda çevirin.

Ø  Karışımı yoğurma işlemini rahatça yapabileceğiniz derin bir kabın içine alın.

Ø  Üzerine yumurta, kimyon, tuz, karabiber ve kişnişi ekleyerek iyice yoğurun. Taze kişniş bulmakta zorlanırsanız baharat formunda satılan toz halindeki kişnişten de kullanabilirsiniz.

Ø  Hazırlanan karışımı 1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak biçimde hazırlanır.

Ø  Pişirme aşamasında sıvı yağ kızdırılır ve falafel topları içine atılarak kızartılır. Eğer daha hafif olmasını istiyorsanız 180 derece ısıtılmış fırında, fırın tepsisine dizerek de pişirebilirsiniz.

Ø  Falafeli tek başına yiyebileceğiniz gibi isterseniz lavaş ekmeği ve yeşillik ile servis edebilirsiniz. Yoğurtla da çok yakışan falafeli özellikle diyet sürecindeyseniz yoğurtla tüketebilirsiniz.

Püf Noktalar

Falafel tarifine damak tadınıza uyuyorsa maydanoz yanında az miktarda dereotu da ekleyebilirsiniz. Fırında pişirme tercih edecekseniz falafel karışımına az miktarda sıvı yağ ekleyerek yoğurmanızda falafelin kuru olmasını engelleyecektir. Tam anlamıyla bir protein deposu olsa da olması gerekenden fazla tüketildiğinde nohudun glisemik indeksinin yüksek olmasına bağlı olarak kilo almaya neden olabilir.

Yorumlar