Kaşık Dökmesi Tarifi

Ev Yapımı Seitan Tarifi

 


Et tüketimi gerek tercih sebebi gerekse sağlık sebebi ile kısıtlı olanlar, içeriği ve görüntüsü ile ete benzeyen seitanı tüketebilirler. Özellikle vejetaryen beslenenlerin sıkça tercih ettiği seitanı ister hazır alabilir isterseniz evde kendiniz yapabilirsiniz. Ev yapımı seitan tarifinde biraz farklı malzemeler var ama birçoğunu rahatlıkla temin edebilirsiniz. Tarifi yapabilmek için ön hazırlık olarak küçük bir alışveriş yapmak gerekebilir.

Ev yapımı seitanı dilimleyerek kesebilir; tıpkı et gibi patates püresi, pilav gibi yiyeceklerle servis edebilirsiniz. Kuşbaşı doğranabilen ve yemeklere eklenebilen seitanı, didikleyerek sandviç içinde de tüketebilirsiniz.

Malzemeler

·        120 gram kadar yaşamsal buğday glüteni

·        Çeyrek su bardağı buğday unu

·        Yarım tatlı kaşığı soğan tozu

·        Yarım tatlı kaşığı sarımsak tozu

·        Oda ısısında 200 ml su

·        2 litre kadar sebze suyu

·        65 ml soya sosu

Yapılışı

Ø  Derin bir kâsenin içine buğday glütenini, sarımsak ve soğan tozunu, tam buğday ununu ekleyin ve iyice karıştırın.

Ø  Ardından kâseye su ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

Ø  Seitan karışımının üzerini mutfakta kullandığınız bir mutfak havlusu ile örtün ve 15 dakika boyunca dinlendirin.

Ø  15 dakika sonra hamuru bir top haline getirin.

Ø  Bir tencereye sebze suyunu ve soya sosunu ekleyerek karıştırın ve kaynamaya bırakın. Bu noktada tercih edeceğiniz tencere biraz büyük ve derin olmalıdır çünkü seitan piştiğinde büyüyecektir.

Ø  Kaynadıktan sonra içine top haline getirdiğiniz seitanı bırakın ve kapağı kapalı şekilde 60 dakika pişirin.

Ø  1 saat sonunda tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Ø  Seitanınız servis için hazır haldedir. Seitanı tıpkı et gibi fajita, kavurma, kebap veya şiş kebap biçimindeki yemeklerde kullanabilirsiniz.

Püf Noktalar

Ev yapımı seitan tarifinde un kullanırken tam buğday unu yerine bakliyatlardan elde edilen unlardan kullanabilirsiniz. Kullanılan sarımsak ve soğan tozunu damak tadınıza uymuyorsa kullanmayabilirsiniz. Soya sosunu tat olarak sevmiyorsanız tamari de kullanabilirsiniz. Bu soslar seitana ete benzeyen bir renk vermek için kullanılmaktadır. Bu ölçülerle yapılan seitanın size fazla ya da az geleceğini düşünüyorsanız ölçüleri katlayabilir ya da bölebilirsiniz.

Yorumlar