Kaşık Dökmesi Tarifi

Karnabahar Köftesi Tarifi

 

Anneler iyi bilir; çocukların en çok sevdiği yiyecekler arasında köfte mutlaka yer alır. Bu nedenle her ne kadar anneler çocuklarını daha çok sebze ağırlıklı beslemek istese de, çocuklar ise çoğunlukla fastfood tarzı beslenmeyi daha çok sever. Bu problemin önüne geçmenize yardımcı olacak ve çocuklarınıza hem sebze, hem de köfteyi bir arada yedirebileceğiniz harika bir alternatif karnabahar köfte.

 

Malzemeler

En faydalı köfte olan karnabahar köfte için gerekli malzemeler şunlardır:

1/2 adet orta boy karnabahar

3 dal taze soğan

1 adet yumurta

1/4 demet dereotu

1 diş sarımsak

1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

1/2 tatlı kaşığı pul biber

1/2 çay kaşığı tuz

1/4 çay kaşığı karabiber

1/4 çay kaşığı yenibahar

1/4 çay kaşığı kimyon

Kızartmak İçin

1 adet yumurta

1 su bardağı galeta unu

1/2 su bardağı ayçiçek yağı


Tarifi ve Yapılışı

Çocuklar için farklı bir lezzet olan karnabahar köftetarifi ve yapılışı şu şekilde:

İlk önce; karnabaharın kalın kısımlarını ve saplarını ayıklayın. Daha sonra küçük çiçekler şeklinde ayırdığınız karnabaharı, yaklaşık 10 dakika kadar kaynar suda haşlayın.

Bol su ile yıkamış olduğunuz taze soğan ve dereotu yapraklarını, ince ince kıyın ve sonra sarımsak ekleyin.

Haşlanmış olan karnabahar yapraklarının, fazla suyunu, süzgeç yardımıyla süzün. Bir kabın içine alıp, çatalla biraz ezdikten sonra, blender ile püre kıvamına getirin.

Yumurta, un, rendelenmiş kaşar peyniri, yeşillikler ve baharatları ekleyip yoğurmaya başlayın.

Yoğurma işleminden sonra; toparlanmış olan köfte harcının üzerini streç filmle kaplayın ve buzdolabında bir süre dinlendirin. Bu arada ellerinizi yağlayıp, köfte harcından ceviz büyüklüğünde halkalar koparıp yassı köfte haline getirin.

Bir kase içinde yumurtayı çırpın ve düz bir servis tabağına galeta ununu alın. Bu arada ayçiçek yağını bir tavanın içinde biraz kızdırın.

Hazırlamış olduğunuz köfteleri, ilk önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa batırın. Kızgın yağda, sürekli tersini ve düzünü çevirerek pişirin. Pişirme işleminden sonra, çok fazla yağ çekmemesi için, bir kağıt havlu üzrine serip, bir süre bekletin.

Dilerseniz baharatları da ekleyerek, yoğurt ve ılık sos ile birlikte servis yapın, afiyet olsun.

 

Püf Noktaları

Karnabaharı pişirirken; kötü kokuyu önlemek amacıyla, suyuna biraz un veya bir dilim bayat ekmek ekleyebilirsiniz.

Köftenizin sulu olmaması için; haşlamış olduğunuz karnabaharın suyunu iyice sıkın.

Arzu ederseniz; çok az miktarda zeytinyağı ilave ederek, fırında da pişirebilirsiniz.


Yorumlar