Kaşık Dökmesi Tarifi

Evde şipşak Donut Tarifi

 

Vitrinleri süsleyen enfes görüntüsü ve şahane soslarla kaplanmış üst yüzeyi ile harika evde şipşak donut tarifi ile sizlerleyiz.

 Yumuşacık hamurlarıyla tatlı kaçamaklarınızın en kalorilisi ve lezzetlerinden biridir donutlar. Bizler genellikle hazır alıp afiyetle yemeğe alışkınızdır. Ancak kalıp kullanmadan, dışarıdan aldıklarınızdan çok daha lezzetli ve sağlıklı bir şekilde donut hazırlayabilirsiniz. Kalıp kullanmadan hazırlayacağınız evde şipşak donut tarifinin en güzel kısmı, evde üzerini dilediğiniz malzemelerle hazırlamak ve tadına doyum olmaz güzellikte tatlılar çıkarmanız mümkündür. Bu tatlı tarifi çok kolaydır. Üstelik hamurunun yapımı da çok pratiktir. Mayalı hamurunuz hazırsa gerisi pek kolay.

 Gelin bu eşsiz tarife hep birlikte bakalım.

 Malzemeler

 Hamuru İçin

 ·        3 su bardağı un

·        1,5 su bardağı süt

·        Yarım çay bardağı ılık su

·        Yarım su bardağı toz şeker

·        1 paket yaş maya

·        Yarım çay kaşığı tuz

·        75 gram tereyağı

·        2 adet yumurta

 

Üzeri İçin

 

·        200 gram bitter kuvertür çikolata

·        200 gram beyaz kuvertür çikolata

·        2 yemek kaşığı ince çekilmiş fındık içi

·        2 yemek kaşığı renkli şekerleme

 

Kızartmak İçin

 ·        1,5 su bardağı ayçiçek yağı

 Yapılışı

 Ø Yaş mayayı derin bir karıştırma kabına alın. Süt ve ılık su ile karıştırarak eritin,

Ø Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı, yumurta, tuz ve toz şekeri ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün,

Ø Unu azar azar ekleyerek tüm malzemeyi toparlayın. Kulak memesi yumuşaklığında açarken sizi yormayacak bir hamur elde edin,

Ø Üzerine nemli bir bez örttükten sonra 30 dakika kadar, oda sıcaklığında dinlendirin,

Ø Mayalanan hamuru unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde, bir merdane yardımıyla yaklaşık 1 santim kalınlığında açın,

Ø Yuvarlak bir kalıp ya da su bardağı ağzı ile açtığınız hamurdan yuvarlak parçalar çıkartın. Alışılagelmiş donut şeklini elde etmek için orta kısımlarını yuvarlak, küçük bir kapak yardımıyla alın,

Ø Arta kalan hamurları tekrar bir araya toplayın. Yeniden açın ve aynı işlemi tek tek uygulayın,

Ø Hamur bitti. Hazır olan donut hamurlarını, unlanmış tezgâh ya da yağlı kâğıt üzerinde tek sıra halinde son kez mayalanmaları için 10 dakika daha bekletin,

Ø Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Mayalanan hamurları aralarda sıkça ters çevirerek, yakmadan kızartın,

Ø Nar gibi kızaran, iştahınız gibi kabarmış donutları fazla yağını bırakması için kâğıt havlu serili bir servis tabağına alın,

Ø Bu esnada bitter ve beyaz kuvertür çikolatayı, ayrı ayrı kaplarda benmari usulü eritin. Dinlenen donutların bir yüzünü erimiş çikolataya batırdıktan sonra servis tabağına alın,

Ø Arzuya göre; ince çekilmiş fındık içi ve renkli şekerlemeler ile süsleyin,

Ø Ve işte evde şipşak donut tarifiniz hazır.

 Püf Noktaları

 Kullandığınız malzemelerin oda ısısında olması gerekmektedir. Unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak kıvamda bir hamur elde etmelisiniz. Donutlarınızı kısık ateşte kontrollü bir şekilde arkalı önlü kızartmalısınız.

Yorumlar